Tură în Natură
Scurtă prezentare a Asociației Tură în Natură Sibiu
În martie 2021 s-au împlinit zece ani de când trei bicicliști sibieni au înființat Asociația Tură în Natură din dorința de a schimba mentalitatea și prioritățile locuitorilor din Sibiu cu privire la modul de petrecere a timpului liber. Și-au propus astfel să-i aducă pe sibieni și nu numai, mai aproape de natură prin intermediul bicicletei.
La organizarea și implementarea acțiunilor asociației noastre au participat toți cei 10 membri activi și cei peste 30 de voluntari. Asociația nu are în prezent personal angajat, activitatea membrilor ei fiind voluntară si non-profit.
Toți membrii Tură în Natură și-au dedicat cei 10 ani pentru a susține misiunea organizației de a încuraja și sprijini orice formă de mișcare (nemotorizată) în aer liber, prin respectarea principiilor de protectie a mediului.
Unul dintre cele mai importante proiecte ale asociației Tură în Natură a fost, încă de la înființare, cel de marcare a unor trasee de cicloturism care să lege Sibiul de localitățile înconjurătoare. În cei 10 ani de activitate asociația noastră a marcat în cadrul mai multor proiecte peste 200 de kilometri de trasee cicloturistice. Primul traseu de cicloturism marcat de asociația noastră a fost traseul ”Emil Cioran”, care leagă Sibiul de Rășinari.
Asociaţia Tură în Natură Sibiu a finalizat în anul 2016 proiectul „Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete!”, finanţat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul a fost implementat în perioada 1.05.2014 – 30.04.2016, obiectivul principal al proiectului fiind combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în cadrul comunităţii locale sibiene prin promovarea utilizării bicicletei ca mijloc de deplasare alternativ. Dintre rezultatele importante ale proiectului menționăm: peste 1500 elevi și studenți informați pe tema schimbărilor climatice și regulilor rutiere; aproximativ 1000 de șoferi conștientizați de drepturile bicicliștilor în trafic în cadrul campaniei ”Respect pentru Bicicliști”; 283 kilometri de trasee cicloturistice marcate în împrejurimile Sibiului.
Ca o continuare a proiectului Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete, Tură în Natură s-a implicat în grupuri de lucru organizate atât la nivelul Primăriei Sibiu cât și a Consiliului Județean Sibiu pentru a promova construirea unei infrastructuri sigure pentru deplasarea cu bicicleta atât în orașul Sibiu cât și între Sibiu și localitățile înconjurătoare.
În cadrul proiectului ”Cunoaște natura din jurul tău” implementat în parcul Sub Arini s-au realizat 10 panouri informative despre flora și fauna cu informații care se regăsesc detaliate și pe pagina web www.cunoastenatura.ro. Pentru a capta interesul micilor vizitatori am realizat o broșură cu povești despre lumea animalelor și a plantelor din parc.
Începând cu anul 2013 asociația s-a implicat și în organizarea de competiții sportive. Pentru organizarea competițiilor de bicicletă, orientare turistică sau alergare montană am colaborat cu entități publice și private precum Primăria Rășinari, Asociația Cab Sport Sibiu, Turul ciclist al Sibiului, etc.
Un concurs îndrăgit de bicicliștii sibieni este Gusterita MTB care se desfășoara anual la finalul lunii octombrie în zona Gusterița din Sibiu. Cele 3 editii ale acestui concurs de ciclism au adus la start peste 600 de participanți de toate vârstele si nivelurile de pregătire.
Cele 2 editii ale concursului Urme pe Play organizate de Tură în Natură în 2018 și 2019, s-a desfășurat în zona pitorească a comunei Rășinari, urmând poteci din pădurile și pașunile montane ce împrejmuiesc satul. Cele 4 categorii ale concursului (maraton 40 de km, semimaraton 25 km, cros 13 km si cursa pentru copii) au adus la start peste 400 de alergători de toate vârstele.